7 Lifehacks

by marloes.

Op mijn blog probeer ik antwoord te vinden op de vraag waarom mensen zich gedragen zoals ze zich gedragen en of dat eventueel ook een beetje slimmer, makkelijker of handiger kan. Het antwoord op deze vragen is eigenlijk altijd één van de 7 onderstaande lifehacks.

Ze zijn de rode draad door dit blog en alle artikelen die ik schrijf. Ook vormen ze de basis van alle coach gesprekken die ik voer en de trainingen die ik geef.

Kortom, als je deze lifehacks allemaal snapt en kan word je sowieso knap, succesvol en rijk. Gelukkig is dat niet zo makkelijk. Anders zou mijn werk overbodig zijn. Niemand zou behoefte hebben aan coaching of stomme blogpostjes over hoe je dingen slimmer of makkelijker kan doen.

Lees hieronder in het kort wat de 7 lifehacks inhouden:

1. Het ligt aan jou

En niet aan je moeder, je schildklier, of het weer. Dus stop maar met het zoeken naar excuses of anderen de schuld geven en start met snappen dat jij verantwoordelijk bent voor jouw gedrag, reacties en de uitkomst daarvan.

Dat wil niet zeggen dat jij altijd verantwoordelijk bent voor de situatie waarin je je bevindt. Soms kun je daar niks aan doen. Maar jij bent wel verantwoordelijk voor hoe je met de situatie omgaat. Jij bent een heel groot onderdeel van de oplossing. Als je dat inziet, ben je al halverwege.

2. Mindset is everything

Hou maar op met denken waarom dingen jóu altijd moeten overkomen. Dat is niet zo en jij hebt niet altijd pech. Dat denk je maar. Maar jij bepaalt zelf hoe je over dingen denkt. Je gedachten zijn namelijk niet de waarheid, en het mooie is dat je ze kunt sturen. Ze bepalen namelijk wel hoe je je voelt.

Dus iedere keer als je jezelf betrapt op een negatieve gedachte over iets, vraag je eens af of die gedachte je helpt. En of je er misschien ook anders over zou kunnen denken. Dan gaat er een wereld voor je open. Probeer maar eens.

3. Focus op datgene waar je invloed op hebt

Er zijn in het leven niet heel veel dingen waar jij 100% invloed op hebt. En het heeft erg weinig zin om te stressen over dingen waar je geen invloed op hebt.

Waar jij wel 100% invloed op hebt? Op hoe je denkt, hoe je reageert op situaties of andere mensen en op hoe je je gedraagt. That’s it. Lees mijn blogpost over de Cirkel van invloed en betrokkenheid maar.

Verder is het belangrijk om je te beseffen dat je dus ook geen 100% invloed hebt op het resultaat van dingen. Jouw cijfer voor een tentamen, de uitslag van een belangrijke wedstrijd, de uitkomst van je beoordelingsgesprek; ze zijn afhankelijk van meer factoren dan alleen jouw inzet. Je hebt namelijk te maken met andere mensen, met omgevingsfactoren en de moeilijkheidsgraad van dat wat je doet.

Beter focus je je dus volledig op het proces, daar heb je wel invloed op. Hoe beter jij lessen/colleges volgt, hoe consistenter jij bent in het bijhouden van je huiswerk en hoe grondiger je je voorbereidt op een toets of tentamen, hoe groter de kans dat een goed cijfer het resultaat is. De rest ligt buiten jouw macht.

4. Consistentie in verandering zorgt voor succes

Als je wilt dat er iets verandert, moet je iets veranderen. Maar dan wel consistent en niet een keertje.

Dingen die je maar af en toe doet gaan niet het verschil maken. Dingen die je structureel doet des te meer. Van een keer trainen en één gezonde maaltijd wordt je niet fitter of gespierder. Van structureel gezond en niet teveel eten en meerdere keren per week trainen waarschijnlijk wel. Tenzij jij denkt dat 4 keer in de week naar de sportschool gáán gelijk staat aan 4 keer in de week trainen. Dan waarschijnlijk niet. Hoe consistent ook.

Hoe je dit bereikt? Door klein te beginnen. Door stap voor stap effectieve/betere gewoontes aan te leren. Arie Boomsma schreef een leuk boekje over FIT zijn, en hoe je dat op een hele makkelijke manier, met kleine aanpassingen in je gewoontes, kan bereiken.

5. Verzamel experts om je heen

Jij kan niet alles en je weet niet alles. Sterker nog, je kan meer niet dan wel en je weet maar een heel klein beetje. En zelfs daarvan weet je niet zeker of het de waarheid is.

Als je verder wil komen, kun je je dus maar beter omringen met mensen die beter of al verder zijn in bepaalde dingen dan jij. Of al meer weten over bepaalde onderwerpen dan jij. Kijk en luister naar deze mensen, praat met ze en leer van ze.

Dit kunnen docenten zijn. Collega’s. Sporttrainers of ploeggenoten. Vrienden en familie. Maar ook een goede coach.

6. Vat NIKS persoonlijk op

Ten eerste ben jij niet het middelpunt van het universum, ook al denk je dat wel. Dat ben je namelijk alleen voor jezelf (en eventueel voor je hond). En al die andere mensen om je heen, vinden zichzelf weer het middelpunt waaromheen alles draait. Dat betekent dat ze dus helemaal niet zo veel met jou bezig zijn als jij denkt.

Ten tweede is er vaak een groot verschil tussen wat iemand bedoelt met wat hij of zij doet of tegen jou zegt en hoe jij dit opvat. We doen nogal vaak aannames over wat die ander wel bedoeld zal hebben. Stop er maar mee. Het klopt namelijk best vaak niet.

Ten derde, moet je eens opletten hoe relaxed je wordt als je stopt met het doen van aannames en dingen persoonlijk opvatten.

7. NU-tella

Ik schreef al een blogpost over deze lifehack. Nutella is namelijk niet alleen dat intens lekkere bruine spul. Het staat ook voor leven in het heden. Gewoon, nu doen wat je graag doet of wat nodig is om te bereiken wat je wilt bereiken. Van accepteren dat tegenslag, pijn en verdriet net zo goed onderdeel zijn van je leven als geluk, lol, succes, etc.. Voor uitzoeken wat voor jou belangrijk is in het leven, waar jij voldoening uit haalt en daar iets mee doen. NU.