Volgens Simon Sinek moeten we altijd beginnen met het waarom achter de dingen die we doen. Daarom heet zijn boek ‘Start with Why’.
Ik typ blogpostjes over waarom mensen doen wat ze doen. Maar dan wel een ander soort waarom dan het waarom van Sinek en z’n Golden Circle. Ik wil namelijk weten waarom we onbewust, onbekwaam of uit gewoonte doen wat we doen, terwijl dit niet altijd het beste is om te doen. Om vervolgens te kijken of het ook een beetje handiger of makkelijker kan.
Sinds ik elke week een stukje schrijf op dit blog, zijn er regelmatig mensen die vragen waarom ik dat doe. Het antwoord daarop is natuurlijk:
Daarom.
Maar daarom is geen reden.
Nee, ik typ deze blogpostjes op m’n blog in de eerste plaats omdat ik dat leuk vind om te doen. En ik vind dat je in je leven zoveel mogelijk dingen moet doen die je leuk vindt. Ik vind kortom nogal wat in twee zinnen.
Ik blog ook omdat ik op die manier nieuwe dingen leer. Over de onderwerpen waarover ik schrijf, over de boeken die ik lees en over hoe je een website bouwt. En nieuwe dingen leren is leuk.
Tot slot vind ik het leuk om jou te helpen met wat ik schrijf. Door wat ik weet over psychologie en persoonlijke ontwikkeling met jou te delen en je nieuwe inzichten te geven. En soms door je te vertellen dat je niet zo moeilijk moet doen.
Maar ook achter deze redenen zit een waarom. De echte reden dat ik doe wat ik doe op dit blog.
Het ligt allemaal aan jou
Dat zit zo:
Teveel mensen in dit tijdperk hebben het idee dat ze slachtoffer zijn van dingen. Dingen overkomen hen. Ze hebben altijd pech. Anderen pakken af waar zij recht op denken te hebben (asielzoekers, aka gelukzoekers bijvoorbeeld). En weer anderen moeten het voor hen oplossen (premier Rutte bijvoorbeeld).
Kijk maar naar de reacties op social media op een willekeurig nieuwsbericht over maakt niet uit wat. Er is altijd wel een groepje verongelijkte slachtoffers. Dat is onbehouwen irritant. Zinloos ook. En irritant.
Tijd dat die mensen dit een keer gaan snappen:
Het ligt aan jou. Niet aan je moeder, je schildklier of het weer.
Het ligt nog steeds aan jou
Tegelijkertijd spreek ik elke dag studenten met uiteenlopende problemen. Sommige problemen zijn klein en snel op te lossen. Maar er zijn ook studenten met grote problemen die niet meteen op te lossen zijn. Problemen als een chronische lichamelijke ziekte of een functiebeperking. Of psychische ziekten als een depressie of angststoornis.
Studenten met grote schulden of problemen met stalkende/mishandelende exen. Maar ook studenten waarvan een van de ouders ernstig ziek is of komt te overlijden. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Ze kunnen in veel gevallen niet zoveel doen aan de situatie waarin ze zitten. Maar ik probeer hen wel duidelijk te maken dat ze op z’n minst onderdeel zijn van de oplossing. Pas als ze dat begrijpen, kan ik hen helpen.
Het ligt aan jou. Niet aan je moeder, je schildklier of het weer.
Als jij 20 kilo te zwaar bent omdat je een verkeerd eetpatroon hebt aangeleerd van je ouders, kun je daar misschien niet zoveel aan doen. Maar jij bent tegelijkertijd wel de enige die er nu iets aan kan doen. Dus hup, met je gezicht uit de slagroomsoezen.
Als er een belangrijkste lifehack is, dan is het deze. Het ligt echt altijd aan jezelf. Dat wil niet zeggen dat het ontstaan van jouw problemen jouw schuld is. Zoals ik al schreef in mijn blogpost over de cirkel van invloed en betrokkenheid hebben we nogal weinig invloed op de meeste dingen.
Wat het wel wil zeggen is dat jij altijd verantwoordelijk bent om je problemen aan te pakken. Niemand anders zal dat voor je doen. Wel kun je natuurlijk hulp zoeken bij het aanpakken van je problemen. En het is hoog tijd dat we dat met z’n allen een keer gaan snappen.
Dit is waarom ik doe wat ik doe, dit is waarom ik blog. Wat is jouw waarom eigenlijk?