Ik hoor wel eens iemand deze grap maken:
Een schizofreen is nooit alleen, hehehe”
Degene die deze grap maakt heeft alleen de klok horen luiden. Geen klepel, niks. Hij haalt namelijk twee psychische stoornissen door elkaar.
In het echt zit het zo:
Mensen met schizofrenie hebben door hallucinaties, waanbeelden en paranoïde gedachten een nogal vertekend beeld van de werkelijkheid. De mensen waar onze klepelloze grappenmaker het over heeft, hebben een dissociatie identiteitsstoornis of meervoudige persoonlijkheidsstoornis.
Weet je dat ook weer. Misschien leuk om een keer over op te scheppen op een verjaardag, in de kring.
Psychische stoornissen in de DSM 5
Volgende keer eerst even de DSM 5 checken. Dit is de holy psychische stoornissen bible voor psychiaters en psychologen. Het handboek is namelijk het meest gebruikte naslagwerk voor het diagnosticeren van patiënten all over the world. Alle (symptomen van) psychische stoornissen zijn in het boek verzameld.
DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, opgesteld door Amerikaanse therapeuten. De eerste versie verscheen in 1952 en vanaf dat moment konden psychiaters en psychologen overal ter wereld psychische stoornissen op dezelfde wijze diagnostiseren. Wel zo handig.
Dat was voorheen nog wel eens een probleempje. Zo kon een patiënt met een aantal bepaalde symptomen in Amerika de diagnose schizofreen krijgen, terwijl een patiënt en Europa met exact dezelfde symptomen als depressief werd gediagnosticeerd. En behandeld. Zo werd een van de twee natuurlijk sowieso nooit beter.
Elke paar jaar komt er een vernieuwde versie van de DSM uit. In 2013 werd de meest recente editie, de DSM 5 uitgegeven. Helaas loopt deze versie alweer ellendig achter, dus ik date je even up over de stoornissen die er in de tussentijd bijgekomen zijn.
FOMO
FOMO staat voor Fear Of Missing Out en is dus de angst om dingen te missen. Nou bestaat FOMO al langer, maar het is met de komst van social media veel erger geworden. Je ziet nu de hele dag updates van mensen die de meest fantastische dingen aan het doen zijn, terwijl jij in je pyjama op de bank naar ‘Help mijn man is klusser’ zit te kijken.
Infobesitas
We leven in een tijdperk waarin we toegang hebben tot unlimited informatie. Informatie over wat onze vrienden aan het doen zijn op social media. Nieuws op apps van verschillende kranten en op andere platforms. Informatie over specifieke onderwerpen door te googelen of Wikipedia te checken.
We kunnen over ieder denkbaar onderwerp echt alles vinden via ontelbaar veel online kanalen. En we worden door veel kanalen ook nog een handje geholpen door trending topics en leessuggesties die aansluiten bij onze interesses. Combineer dat met de angst om dingen te missen en je hebt het recept voor infobesitas, oftewel nieuwsverslaving. We willen continu op de hoogte blijven van alles. En omdat alle informatie voorhanden is, hebben we al snel het idee dat we iets missen als we het niet allemaal bijhouden.
Telefoonverslaving
Als telefoonverslaving ooit serieus als officiële stoornis wordt bestempeld heeft vanaf dat moment 95% van de Nederlandse bevolking een psychische stoornis. Want zie jij nog wel eens iemand die ooit niet naar zijn telefoon zit te gluren?
Is ook niet zo gek, want we kunnen inmiddels bijna alles met onze telefoon. De krant lezen, muziek luisteren, social media checken, notities maken, gedrag tracken, calorieën tellen, foto’s en video’s maken, bankieren, navigeren, eten bestellen…. Het enige dat we er liefst niet mee doen, is bellen. Want wij millennials háten bellen.
Wanneer je continu je telefoon pakt zonder een specifiek doel maar alleen om notificaties te checken, dan zou je wel eens een probleem kunnen hebben. Dit zorgt er namelijk voor dat je je niet goed focust op dingen die wel belangrijk zijn. En dat je überhaupt minder tijd hebt voor belangrijke dingen.
Ik denk trouwens dat telefoonverslaving vanaf nu nog wat erger zal worden. Kijk hier maar.
Nomofobie
Deze psychische stoornis hangt samen met telefoonverslaving. Het is namelijk de angst om niet bereikbaar te zijn via je telefoon. Of voor het kwijtraken van je telefoon.
Jij hebt ook heus weleens gehad dat je de deur uitging en er halverwege achterkwam dat je je telefoon vergeten was. Om rechtsomkeert te maken om de telefoon alsnog op te halen. En als dat niet kon, had je sowieso de hele dag pleuris veel stress. Om bij thuiskomst te ontdekken dat je nul gemiste oproepen had en 1 whatsapp van je moeder. Nomofoob die je bent.
Orthorexia
Orthorexia is de obsessie met gezond eten en de nieuwste eetverslaving onder de psychische stoornissen. Dat klinkt best onschuldig, maar mensen die hier last van hebben durven heel veel dingen niet meer te eten. Waardoor ze uiteindelijk een tekort aan voedingsstoffen krijgen en ondervoed raken. Net als andere eetstoornissen heeft orthorexia vaak te maken met de angst om geen controle te hebben en een laag zelfbeeld.
Als je op Instagram kijkt zou je zomaar kunnen denken dat ene helft van Nederland orthorexia heeft, #fitgirl. En we weten inmiddels dat de andere helft overgewicht heeft. Wat best wel eens te maken zou kunnen hebben met voor de ene helft van de mensen de overvloed aan informatie over voeding en gezondheid, waarvan 75% onzin is. En voor de andere helft van de mensen de overvloed aan (calorierijk) eten waardoor we op elk gewenst moment van de dag kunnen eten wat we willen.
Ik heb sowieso last van infobesitas, telefoonverslaving en nomofobie. En jij?