Het gebeurt best vaak dat er een student tegenover me zit die vraagt of ik kan helpen met het plannen van hun studiewerk. Vroeger, op de middelbare school, zei de leraar aan het einde van de les gewoon dat je je O’Neill/Horse and Hunk agenda uit je tas moest pakken om te noteren wat het huiswerk voor de volgende les was. En dan zei je moeder als je thuiskwam dat je je huiswerk moest maken en ging ze je ‘s avonds nog even overhoren.
Maar dat was vroeger.
De studenten die aan mijn bureau zitten zijn vaak het overzicht volledig kwijt. Ze hebben het gevoel dat ze te veel moeten doen in te weinig tijd. Veel van hen combineren ook nog eens hun studie met werk, de zorg voor kinderen, een druk sociaal leven, sport of zelfs mantelzorg voor een familielid. En om dat allemaal goed te plannen is vaak iets waar ze zo tegen op zien, dat ze er niet eens aan beginnen. En laten we eerlijk zijn, niet alleen studenten hebben hier last van.
Ik probeer mijn studenten (en mezelf) met de volgende tips op weg te helpen bij het plannen (dit zijn dingen die werken voor mij en voor sommigen van mijn studenten. Misschien heb jij zelf andere dingen die werken, doe die dan vooral!):
Stel prioriteiten
Maak eens een lijstje met de vijf dingen die in jouw leven het belangrijkst zijn. En als jouw top 5 bijvoorbeeld bestaat uit 1) quality time met je vriend(in), 2) werk, 3) school, 4) sport en 5) tijd doorbrengen met je familie en vrienden, waarom zit je dan 4 uur per dag te Facebooken en je online winkelmandje van de ZARA te vullen? Nou?
Misschien is het handig om het grootste deel van je tijd te besteden aan de dingen die voor jou op lange termijn het belangrijkst zijn. In plaats van met dingen die op korte termijn leuk zijn, maar uiteindelijk niks opleveren. Het is dus zaak om eerst en vooral activiteiten te plannen die belangrijk voor je zijn.
Plan per week
Het plannen van mijn week doe ik meestal op zondagavond. Ik doe dit in mijn papieren agenda, omdat ik het fijn vind om een weekoverzicht te hebben waar ik ook nog aantekeningen in kan maken. Dat lukt met een app op je telefoon minder goed. Ik start met het plannen van alle vaststaande dingen die ik die week heb. Werk, fysio en afspraken met familie en vrienden. Dit is het moment dat ik erachter zou moeten komen dat ik op woensdagmiddag een dubbele afspraak heb gemaakt of dat ik op donderdagavond heb afgesproken maar dat ik dan altijd Temptation Island kijk en dat ik eventjes een afspraak moet afzeggen of uitzending gemist moet kijken.
To-do lijstje
Vervolgens maak ik naast mijn weekplanning een to-do lijstje voor die week. Daarop staan alleen dingen die echt die week moeten gebeuren of waarvan ik perse wil dat ze gebeuren.
De derde stap is dat ik in mijn weekplanning per dag een kleiner to-do lijstje zet met daarop een paar dingen van de week to-do lijst. Ik probeer het aantal dingen dat ik op een dag echt gedaan wil hebben zo beperkt mogelijk te houden. Dat doe ik niet omdat ik lui ben, maar omdat ik ten eerste graag aan het einde van de dag met een zelfvoldaan gezicht naar mijn volledig afgevinkte lijstje wil kijken en ten tweede omdat er minder dingen echt belangrijk of urgent zijn dan je denkt. Plannen is prioriteiten stellen zei ik toch al.
Maak het eventjes concreet
Ik leg studenten uit dat de kans dat ze hun planning daadwerkelijk uitvoeren het grootst is wanneer die planning haalbaar is. Naast een kort to-do lijstje is de tweede truc om de taken op het lijstje klein te maken.
Werken aan een project of een rapport schrijven zijn best grote, onoverzichtelijk monsters om aan te moeten beginnen. Wanneer je dat project of rapport opdeelt in kleinere stukjes wordt het ineens een stuk beter te doen. Wanneer je ook nog eens een inschatting maakt hoeveel tijd je per deelopdracht je denkt nodig te hebben, wordt het helemaal feest.
Zo is plannen dus ook een kwestie van grote dingen klein en concreet maken.
Wees niet zo snel afgeleid
In de tijd dat je productief bezig zou moeten zijn is het verleidelijk om 30 keer in een uur Facebook, WhatsApp en Instagram te checken. En op YouTube dat ene kattenfilmpje te kijken en een recept voor tiramisu te Googelen. Waardoor je na een uur precies net zo ver bent als een uur geleden. Daar heb ik ook een goeie tip voor: dat moet je niet doen. Doe je telefoon weg. Je mist niks. Helemaal niks.
Soms zegt een student aan het einde van het gesprek:
Ok, ik snap het. Ik ga vanmiddag gelijk even een agenda kopen!
En dat vind ik dan weer mooi.
Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het plannen en organiseren van je drukke leven? Neem dan contact op voor een vrijblijvend intake gesprek.