Over coaching

by marloes.

Coaching is een vorm van begeleiding die erop gericht is om mensen op een positieve manier te veranderen. En een coach is iemand die anderen helpt bij deze verandering. Coaching kan gaan om het oplossen van problemen, het vinden van antwoorden op vragen, het benutten van mogelijkheden of het ontwikkelen van vaardigheden. De coach helpt bij het stellen en behalen van doelen. Dank je wel Wikipedia.

Coaching kan dus nuttig zijn als jij jezelf en/of je leven wilt verbeteren. Op welk vlak dan ook.

Bij middelbare scholieren, studenten en young professionals gaat coaching vaak over de volgende vragen:

Wat wil ik?

Welke studie wil ik doen, wat voor baan vind ik leuk, in welke functie haal ik de meeste voldoening? Er zijn niet zoveel mensen die dit precies weten op het moment dat ze voor deze keuzes staan. En er zijn best veel mensen die hun keuzes op de verkeerde argumenten baseren. Moest van mijn moeder, bijvoorbeeld.

Wat kan ik?

Wat zijn mijn talenten en hoe benut ik deze talenten zo goed mogelijk? Iedereen heeft bepaalde kwaliteiten, eigenschappen of vaardigheden die hem onderscheiden van anderen. Mensen weten vaak alleen niet wat die kwaliteiten, eigenschappen of vaardigheden zijn. Of denken dat talent alleen bestaat als je heel goed kan zingen, schrijven of acteren.

Hoe vind ik balans in mijn drukke leven?

Werk, studie, sporten, sociaal leven, huishouden, het is allemaal belangrijk en het kost allemaal tijd. Hoe vul je je tijd zo in dat je alle dingen kan doen die je wilt of moet doen, zonder dat je denkt dat je binnenkort een burn out gaat krijgen?

Je hebt het druk, net als iedereen. En in extra drukke periodes heb je stress, want teveel te doen en te weinig tijd. En je hebt alles op het laatste moment aan laten komen. Want je presteert zo lekker onder druk.

Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn gedrag op een positieve manier verander?

Je wilt afvallen/meer bewegen/minder troep eten/wat vaker op tijd komen/of…. Maar je pogingen stranden steeds na twee weken. Je vervalt steeds weer in je oude, niet effectieve gedrag. Hoe verander je gedrag blijvend?

Hoe ga ik om met faalangst/perfectionisme/weinig zelfvertrouwen?

Hoe zorg je ervoor dat je meer zelfvertrouwen en een realistischer beeld van jezelf en je prestaties krijgt?Veel studenten die ik spreek, hebben hier last van. Weinig zelfvertrouwen, perfectionistisch zijn en faalangsthebben natuurlijk alles met elkaar te maken. Het belemmert hun in hun dagelijks functioneren en al helemaal in het leveren van prestaties.

Hoe ga ik om met tegenslagen in mijn leven?

Hoe zorg je ervoor dat je ondanks tegenslag goed blijft functioneren en niet in de put raakt? Iedereen krijgt in zijn leven vroeg of laat te maken met tegenslag. Iemand in je familie of vriendenkring wordt ziek of overlijdt, je raakt je baan kwijt, je relatie loopt stuk, of je krijgt zelf te maken met ziekte of psychische problemen.

Coaching gaat over deze en misschien nog wel veel meer vragen. Coaching kan je helpen een antwoord te vinden en daardoor je doel te bereiken. Of dat nou is gelukkiger zijn, succesvoller zijn of een specifiek probleem uit de weg helpen.

Als jij tegen een van deze vragen aanloopt en je zou willen dat het anders was, dan kun je natuurlijk in een hoekje gaan zitten huilen. Of je zoekt contact via marloes@marloesvanderhoeven.nl en je gaat ermee aan de slag.

coaching schiedam