Ik lees graag boeken waar ik wat van opsteek. Vandaar ook dat ik een eenpersoons boekenclubje heb waar niemand bij mag. Dan kan ik tenminste zelf bepalen welke boeken ik wil lezen.
Maar ik deel wel graag de boeken die de moeite van het lezen waard zijn en wat ik ervan heb geleerd, zodat jij daar weer je voordeel mee kan doen. Dus hieronder mijn boekenlijst. Over sommige van de boeken op het lijstje heb ik al een blogpost geschreven, voor de rest zal ik dat nog doen. Misschien. Oh en ik heb alle gelezen boeken een cijfer gegeven om aan te geven hoe goed ik elk boek vind. Niet te verwarren met de need to read scores in deze blogpost.
Boeken die ik gelezen heb
De zin van het bestaan – Viktor Frankl
Fantastisch boek geschreven door psychiater/psychotherapeut en overlever van verschillende concentratiekampen Viktor Frankl. Hoe deze man zelfs onder de meest verschrikkelijke omstandigheden zin kon geven aan zijn leven, maakt dat ik vind dat we dat allemaal moeten kunnen. In het tweede deel van het boek gaat hij in op de therapie die hij mede gebaseerd op zijn ervaringen ontwikkelde.
Cijfer: 9,5/10
Tofste (auto)biografie die ik tot nu toe gelezen heb, van de oprichter van Nike. Leest als een spannende roman en is super leerzaam als je wilt weten hoe iemand met zijn karakter en een duidelijke visie en doel from scratch één van de meest succesvolle bedrijven ter wereld op heeft kunnen bouwen.
Cijfer: 9,5/10
Daniel Pink beschrijft in zijn boek de evolutie van motivatie en legt uit waarom oude motivatie tactieken in dit tijdperk meestal niet meer werken. In de huidige tijd komt motivatie volgens hem voort uit drie basisbehoeften die ieder mens heeft: autonomie, meesterschap en zingeving. Oh en dat management eigenlijk best wel een beetje onnodig is. Dat vind ik mooi.
Cijfer: 9,5/10
The Subtle Art of Not Giving a Fuck – Mark Manson
Iedereen en zijn moeder heeft dit boek gelezen of kent het op zijn minst, ik vermoed omdat er fuck in de titel staat. Dit boek is dus een beetje een hype, maar dat maakt het zeker niet minder leerzaam om te lezen. Het boek is nuttig omdat het je ertoe aanzet om bij jezelf na te gaan wat voor jou nou eigenlijk echt belangrijk is en wat niet, en om daar meer naar te gaan handelen. Zonder overal schijt aan te hebben, want dat is zeker níet de boodschap van dit boek.
Cijfer: 8/10
Overpeinzingen – Marcus Aurelius
Ik schreef het in de blogpost al, dit boek is mijn kleine bijbeltje dat ik pak als ik even wat relativering of rust in mijn hoofd nodig heb. Wat mij betreft staan Marcus Aurelius en zijn mede Stoïcijnen aan de basis van de meeste persoonlijke ontwikkeling- en zelfhulpboeken van nu. Hij beschrijft in dit boekje de leefregels die ieder mens zou moeten naleven om een goed mens te zijn en een zinvol bestaan te leiden.
Cijfer: 9,5/10
De psychopatentest – Jon Ronson
Jon Ronson heeft ergens gelezen dat zich onder mensen in hoge functies binnen bedrijven meer psychopaten bevinden dan gemiddeld. Om uit te vinden of dat klopt gaat hij eerst op onderzoek uit om erachter te komen wat nu precies een psychopaat is, hoe je een psychopaat herkent en of hij er misschien zelf ook één is. Om uiteindelijk tot een antwoord op zijn hoofdvraag te komen.
Cijfer: 8/10
So You’ve Been Publicly Shamed – Jon Ronson
Ik kocht dit boek nadat ik de Psychopatentest van dezelfde auteur had gelezen, maar vond deze eigenlijk nog toffer. Omdat het onderwerp van online shaming zo actueel is en Jon Ronson een aantal gevallen van online shaming vanuit verschillende perspectieven onderzoekt. Namelijk niet alleen vanuit het slachtoffer, maar ook vanuit daders. Wat is het effect op beide partijen, waarom doen we het en wat is het nut of de onzin ervan?
Cijfer: 9/10
In het kader van mijn eigen gezondheid leek het mij een goed idee om dit boek te lezen. En dat was het op zich ook wel, omdat Arie zo’n lekker positief ingesteld persoon is en hij in dit boek kleine, praktische oplossingen aandraagt die echt voor iedereen haalbaar zijn. Daarbij gaat hij uit van wat de basis is van een “gezond” leven en wat fit zijn inhoudt. Dat maakt wel dat er niet heel veel nieuwe dingen in stonden voor mij.
Cijfer: 7/10
Ik moet bekennen dat ik dit boek niet helemaal uitgelezen heb omdat ik vind dat Simon Sinek steeds maar weer in herhaling valt in zijn boek. Start met waarom je iets doet, ga daarna pas kijken naar hoe je het wilt doen en dan uiteindelijk pas wat je gaat doen. Ik vond het daarom dus niet perse een prettig boek om te lezen, maar ik kan wel wat met de theorie die hij beschrijft. Misschien moet ik het eerst maar eens helemaal lezen voordat ik mijn mening geef…
Cijfer: 5,5/10
De 7 eigenschappen van effectief leiderschap – Stephen Covey
Dit boek was een tijdje geleden de holy bible van de persoonlijke ontwikkeling boeken en er staan inderdaad hele nuttige dingen in die ik in coachgesprekken en trainingen regelmatig gebruik. Met name de cirkel van invloed en betrokkenheid vind ik geniaal. Maar dat maakt het nog geen fijn boek om te lezen en bovendien vind ik sommige dingen ook gewoon stom.
Cijfer: 6,5/10
Neem een geit – Claudia de Breij
Claudia de Breij vraagt zich in haar boek af hoe je nou eigenlijk moet leven. Om een antwoord te vinden op deze vraag is ze met een aantal bekende en minder bekende Nederlanders gaan praten. Het resultaat is een grappig en relativerend boek waarin best een aantal goeie tips worden beschreven voor een fijn leven.
Cijfer: 7/10
Superschool – Eric van ‘t Zelfde
Ik kocht dit boek omdat ik in het onderwijs werk en Eric van ‘t Zelfde ken omdat we allebei uit Schiedam komen en elkaar regelmatig tegenkwamen op feestjes en partijen. Ik vind dit een geweldig boek over iemand die een doel wil bereiken zonder daarbij enig compromis te sluiten. En daar is lef voor nodig. Verplichte kost voor iedereen die in het onderwijs werkt.
Cijfer: 8/10
Een werkweek van 4 uur – Tim Ferris
Dit boek las ik omdat iedereen het las en het helemaal geweldig vond. Wow, iemand die een formule had bedacht waardoor je lekker het grootste deel van je tijd op je luie reet kon gaan zitten niksen en toch bakken met geld kon verdienen. Als digital nomad natuurlijk. Ondanks dat er best een aantal bruikbare ideeën in het boek staan, vond ik er niet zoveel aan. En vond ik het vooral niet zo relevant voor mijn leven. Wat maar weer bewijst dat je nooit iets moet doen omdat anderen dat doen. Misschien moet ik het boek nog eens lezen om te kijken of ik er dan anders over ga denken. Maar ik denk het niet.
Cijfer: 5/10
Boeken die ik nog (uit) wil lezen
Them – Jon Ronson
Jon Ronson werd na de twee boeken die ik eerder van hem las een beetje mijn lievelingsschrijver dus kocht ik ook dit boek. Ik heb het nog niet helemaal uit maar dat komt omdat ik niet onbeperkt tijd heb en liefst 100 boeken tegelijk wil lezen. Ronson interviewt in dit boek een aantal extremisten die geloven dat een kleine elite over de wereld heerst. Gaandeweg komt hij erachter dat de verschillende extremisten eigenlijk best veel met elkaar gemeen hebben, voornamelijk absurd debiele overtuigingen en missies. Ik hoop snel weer tijd te vinden om dit boek uit te lezen, want het is echt boeiend en heel actueel.
Cijfer: 8,5/10
Flow – Mihaly Csikszentmihalyi
Ik heb dit boek pas net gekocht en na 5 bladzijden was het al één van mijn favoriete boeken. De schrijver wiens naam ik niet wens uit te spreken en zelfs niet nog een keer wil typen in verband met mijn angst om acuut dyslexie op te lopen beschrijft in zijn boek hoe we tot een soort van optimale staat van zijn (flow) kunnen komen door dingen te doen omdat we die dingen fijn vinden om te doen, onafhankelijk van het resultaat. We kunnen flow op deze manier bereiken, met het doen van activiteiten die qua moeilijkheidsgraad precies aansluiten op ons eigen werk- en denkniveau. Ik ga als de sodemieter verder in dit boek.
Cijfer: 9/10
Zo ben ik nu eenmaal – Willem van der Does
Tijdens mijn studie heb ik colleges gevolgd van deze wijze man, en daarom vond ik het leuk om dit boek te kopen. Hij beschrijft op een licht sarcastische en dus voor mij grappige manier een aantal persoonlijkheidstypen en -stoornissen. Maar een klein percentage van de Nederlandse bevolking heeft een persoonlijkheidsstoornis, maar we hebben allemaal in meer of mindere mate wel bepaalde trekjes van één of meerdere van deze stoornissen. Leuk boek als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp en niet snel onzeker bent over de vraag of er misschien iets mis met je is.
Cijfer: 7,5/10
De logica van geluk – Mo Gawdat
Ik kan mijn mening over dit boek niet beter verwoorden dan al is gedaan in dit artikel van HP/De Tijd dus laat ik dat ook maar niet proberen. Ok, heel kort dan: Mo Gawdat is topman bij Google en beweert in dit boek de “formule voor geluk te hebben uitgevonden”. In werkelijkheid heeft hij niet veel meer gedaan dan eeuwenoude ideeën (zoals die uit het Stoïcisme) gewoon met moderne / populaire termen op papier gezet. Alleen daarom zou het de moeite van het lezen waard kunnen zijn.
Cijfer: 6/10
Op naar geluk – Ap Dijksterhuis
Ap Dijksterhuis is een baas. En zijn boek is een bazig boek. Hij beschrijft namelijk op een hele directe, duidelijke en grappige manier hoe we een staat van geluk of tevredenheid kunnen bereiken, door gebruik te maken van een mix van moderne psychologische modellen, neuropsychologie en verschillende ideologieën. Ook dit boek heb ik nog niet uit, maar het staat al wel in mijn top 10.
Cijfer: 8,5/10
Everything is fucked – Mark Manson
Ik vond het eerste boek van Mark Manson goed, haalde er veel nuttigs uit en kon zijn schrijfstijl wel waarderen. Vandaar dat ik geen moment twijfelde om zijn tweede boek meteen te kopen toen het verscheen. Volgens de ondertitel is dit een boek over hoop, maar ik ben nog niet bij dat gedeelte. Ik wacht dus nog even met mijn recensie.
Levenskunst – Seneca
Dit boek is vergelijkbaar met “Overpeinzingen” van Marcus Aurelius, ook Seneca was een Stoïcijn en beschrijft mijn zijn boek de kunst van het leven. Ik moet hier nog in beginnen dus ik kan nog geen cijfer geven. Het enige dat ik weet is dat ik graag meer over het Stoïcisme wil lezen.
Ons feilbare denken – Daniel Kahneman
Mijn goede kennis Jelmer de Boer wist tijdens een van zijn podcasts te vertellen dat dit boek één van de meest gelezen maar niet uitgelezen boek ever is. De materie is namelijk heel erg interessant maar er is gewoon moeilijk doorheen te komen. Ik ga toch een poging wagen. Nog geen cijfer dus.
Patronen doorbreken – Hannie van Genderen
De titel en de naam van de auteur doen vermoeden dat dit een wat zweverig boek is, maar niets is minder waar. Patronen doorbreken gaat over schematherapie, gericht op 5 emotionele basisbehoeften die ieder mens heeft en wat er gebeurt als een of meerdere van deze behoeften in je kindertijd niet voldoende zijn bevredigd. Ieder mens heeft zijn eigen coping strategieën om om te kunnen gaan met deze niet bevredigde behoefte(n), maar deze strategieën zijn lang niet altijd even effectief. Wel degelijk heel erg de moeite van het lezen waar dus. Maar dat moet ik nog wel even gaan doen.