Home Ik coach studenten De cirkel van invloed en betrokkenheid
De cirkel van invloed en betrokkenheid

De cirkel van invloed en betrokkenheid

written by marloes. 29 augustus 2017

Ik kan me nogal opwinden over dingen waar ik niet zoveel invloed op heb. Andere automobilisten in het verkeer, de hele dag regen als ik de beagle moet uitlaten of de debiele meningen van mensen over alles op social media. En dat zijn nog maar een paar voorbeelden.

Studenten doen het ook, zich druk maken over dingen waarop ze totaal geen invloed hebben. Of dingen waarop ze eerst wel invloed hadden, maar nu niet meer. Zoals je vergeten in te schrijven voor een tentamen. Daar had je invloed op, totdat je te laat was en het niet meer kon. Sukkel.

Al die drukmakerij om dingen waar je geen invloed op hebt kost bakken met energie (en goed humeur) en het is ook nog eens rete frustrerend. Voor je het weet zit je aan de keukentafel te huilen waarom dingen jóu de hele tijd moeten overkomen.

Cirkel van invloed en betrokkenheid van Covey

Ja dag.

Covey en z’n cirkel

Maar gelukkig is daar Stephen R. Covey de Amerikaanse organisatiepsycholoog en goed beschouwd dus gewoon een collegaatje van me.

Covey schreef een van de meest gelezen boeken in de categorie persoonlijke ontwikkeling: ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’. Als je dit boek niet gelezen hebt doe je niet mee en als het het niet kent ben je af. Dat is ook precies de reden dat ik er geen boekverslag over schrijf want dan neem ik jou, m’n beste lezer, niet serieus.

De cirkel van invloed en betrokkenheid

Maar in dit boek staat wel een mooi model waarmee je jezelf kan leren om je wat minder druk te maken om dingen waarop je geen invloed hebt, en juist wat meer om dingen waarop je wel invloed hebt: de cirkel van invloed en betrokkenheid.

Cirkel van invloed en betrokkenheid van Covey

In de buitenste cirkel, de cirkel van betrokkenheid, zit alles waar jij je druk om maakt maar waar je geen of beperkte invloed op hebt. Het weer, je schoonmoeder, de automobilist voor je die 49 km/u rijdt, de verkeerde rij voor de kassa bij Albert Heijn, die collega die naar natte vaatdoekjes ruikt, etc.. Maar ook de opvoeding die je ouders je hebben meegegeven, waar je geboren bent en wat andere mensen van je vinden. En dan nog de dingen als de oorlog in Syrië, de ontwikkelingen in het onderwijs en de zorg en honger in Afrika.

De binnenste cirkel is de cirkel van invloed, waarin alles zit waar je wél invloed op kunt uitoefenen. En dat is best weinig, maar tegelijk ook heel veel. Jijzelf. Met je gedrag, je standpunten en je reacties op alles in je cirkel van betrokkenheid.

Cirkel van invloed en betrokkenheid van Covey

Lees nog even een keer heel goed: Alleen jíj zit in je cirkel van invloed. Het enige waar je direct invloed op hebt in je leven, dat ben je zelf. Jij bepaalt hoe je je gedraagt, jij bepaalt hoe je over dingen denkt en jij bepaalt hoe je reageert op dingen die je zogenaamd overkomen.

Dit zijn dus eigenlijk gewoon lifehackjes 1, 2, 3 en 5.

Maak je cirkel van invloed groter

Nou wil je natuurlijk niet dat jouw cirkel van betrokkenheid groter is dan je cirkel van invloed. Want dat betekent dat dingen jou de hele tijd overkomen en dat jij daar gefrustreerd over gaat lopen doen.

Nee, wat je wilt is dat jouw cirkel van invloed groter is dan je cirkel van betrokkenheid. En dat kun je op twee manieren doen. Je kunt in de eerste plaats je cirkel van invloed vergroten, door datgene waar je last van hebt (in je cirkel van betrokkenheid) aan te pakken. Vind je je baan kut? Dan moet je een nieuwe zoeken. Word je depressief van het Nederlandse weer? Zorg dat je meer tijd in Spanje/Californië/Thailand doorbrengt. Baal je dat er zoveel honger is in delen van de wereld terwijl wij hier in overvloed leven? Steun een goed doel. Met andere woorden: kijk waar je wel invloed kan uitoefenen.

Maar je kunt ook je cirkel van betrokkenheid kleiner maken. Hoe je dat doet, lees je in m’n blogpost over het boek ‘The Subtle Art of Not Giving A Fuck’. Maar het komt erop neer dat je je niet heel de tijd overal zo druk om moet maken. In ieder geval niet om dingen die er niet toe doen.

Makkelijk zat.

 

Meer lezen

Leave a Comment