Home Maar dat is mijn mening Wat te doen met je verongelijkte mening
Wat te doen met je verongelijkte mening

Wat te doen met je verongelijkte mening

written by marloes. 31 juli 2017

Meningen

Op mijn blog schrijf ik stukjes die allemaal te maken hebben met gedrag, de psychologie achter dat gedrag en hoe we dingen handiger, slimmer of makkelijker kunnen doen. En meestal hebben die stukjes ook nog betrekking op mijn studenten, oftewel millennials. Maar ik heb nog een missie on the side. Een missie om de verongelijkte, ongefundeerde meningen van mensen over van alles en nog wat op social media uit te roeien. Lees maar mee.

Toen de vluchtelingencrisis op z’n hoogtepunt (of dieptepunt) was en er berichten in het nieuws waren over honderden vluchtelingen die op gammele boten probeerden weg te komen en verdronken, waren er (best veel) mensen die het nodig vonden om hier even hun mening over te geven:

Van mij mogen ze allemaal verdrinken, eigen schuld. Allemaal gelukzoekers.”

Op het moment dat Sylvana Simons in De Wereld Draait Door aan Martin Simek vroeg waarom hij de term ‘zwartjes’ gebruikte en later besloot de politiek in te gaan, waren het denk ik diezelfde mensen die daar iets van vonden:

Die moet op de boot terug naar dat apenland waar ze vandaan komt. “

Oh en het hoeft echt niet perse over zaken van leven of dood te gaan. Toen de Bijenkorf vorig jaar op Facebook aankondigde dat de Dol Dwaze Dagen eraan kwamen was er een mevrouw die dit vond:

Dit vind ik echt schandalig van jullie, Bijenkorf, precies als ik op vakantie ben. Ik koop nooit meer wat bij jullie!”

Echt waar.

Vorige week al schreef ik een stukje over de nieuwe campagne van SIRE, met de boodschap dat jongens weer jongen moeten kunnen zijn. Een van de ontelbare commentaren:

Deze campagne is ronduit schadelijk voor jongens die zich niet herkennen in dit stereotype.”

Lekker verongelijkt zitten doen

Zoals ik in dat stukje al zei, ik krijg nog een keer hartfalen van alle meningen die op zo’n beetje ieder willekeurig nieuwsbericht de wereld in worden geslingerd. Het maakt niet uit waar het over gaat, er is altijd wel een groepje mensen dat zich gekwetst, gediscrimineerd, gestereotypeerd of op welke andere manier dan ook negatief aangesproken voelt. En toevallig zijn het altijd deze mensen die de onhoudbare drang hebben om hun verongelijkte mening op social media te gooien.

Ik hoop heel hard dat de groep met een iets meer genuanceerde mening of geen mening nog altijd het grootst is, maar wel jammer dat die groep meestal niet dit soort dingen twittert:

Ik weet niet precies wat ik hiervan vind. Laat ik er eens meer over lezen voordat ik een mening heb.”

Nou is mijn hartfalen niet zo belangrijk, op wereldniveau. Ik weet alleen zeker dat de wereld niet beter wordt van al deze hersenscheten van mensen. Het voegt alleen maar heel veel negativiteit toe. Mijn missie on the side is dus het uitbannen van zoveel mogelijk domme, ongefundeerde, ongenuanceerde, zinloze meningen van mensen die zich gekwetst voelen.

Ga iets nuttigs doen

Daarom zeg ik: Hou je hersenscheet een keer in. Je hoeft em niet te posten. Het hoeft niet perse over jou te gaan. En je hoeft ook niet de hele dag als een klein kind verongelijkt te gaan zitten doen. Ga wat nuttigs doen. Lees een boek. Maak een wandeling. Ga naar de sportschool.

Ik heb er voor de duidelijkheid ook nog een flowdiagrammetje van gemaakt.

 

Meningen infographic

 

Meer lezen