Home Ik coach studenten Hoe de Golden Circle jou gaat helpen
Hoe de Golden Circle jou gaat helpen

Hoe de Golden Circle jou gaat helpen

written by marloes. 18 juli 2017

Vandaag hou ik mijn spreekbeurt over de Golden Circle.

In een van mijn vorige stukjes gaf ik antwoord gaf op de vraag waarom we vaak te lang blijven hangen in kut situaties, zoals onze baan, studie of relatie. En ik adviseerde Gerard al eerder om lekker een studie te zoeken die dichterbij zijn interesses ligt. Want hoe gaaf zou het zijn als we met z’n allen gewoon zouden doen wat we echt leuk vinden, en niet te vergeten waar we goed in zijn? Als we ons werk meer zouden zien als spelen, zoals Phil Knight, oprichter van Nike? Iedereen zou de hele dag vrolijk zijn en we zouden allemaal aardig en lief zijn voor elkaar. Waardoor iedereen in vrede en suikervrij (in 30 dagen) zou leven en er nergens meer oorlog zou zijn.

Ok, maar dat is nog heel ver weg want heel vaak als ik dit soort gesprekken voer zeggen mensen:

Ja maar ik weet helemaal niet wat ik leuk vind.” of: “Ik heb gewoon serieus geen talent. Nee echt niet!”

Wereldvrede is nog ver weg.

Verstandige keuzes maken en in een midlife crisis belanden

We zijn namelijk niet bepaald opgevoed met het idee dat we moeten doen wat we leuk vinden. We hebben vooral meegekregen dat we goed ons best moeten doen op school, dat we een studie moeten kiezen die vooral een verstandige investering in onze toekomst is, om vervolgens op zoek te gaan naar die goedbetaalde baan met doorgroei mogelijkheden en lekker veel verantwoordelijkheid. Als je dat toevallig als bijwerking ook nog leuk vindt is dat fijn, maar het boeit niet.

Aan het begin van elk studiejaar spreek ik studenten die hebben gekozen voor een bepaalde opleiding omdat hun vaders en moeders hebben gezegd dat deze opleiding de beste keuze is voor de toekomst. Met een diploma voor deze opleiding maken ze de grootste kans op een degelijke baan met een degelijk salaris. Veel van deze studenten haken voortijdig af en halen hun diploma nooit. Omdat de opleiding totaal niet aansluit bij hun interesses en datgene waar ze goed in zijn.

In het gunstigste geval zoeken deze studenten hierna alsnog een opleiding die meer past bij hun interesses en talenten en komt alles toch nog goed. In een niet zo gunstig geval kiezen ze voor de volgende verstandige opleiding, vinden ze die degelijke baan en komen ze na 10 jaar uiteindelijk toch tot de conclusie dat dit het niet is. Dit noemen we de midlife crisis.

De Golden Circle

Ik ben vóór zoveel mogelijk dingen doen waar je goed in bent en die je leuk vindt en dat geldt zeker voor werk, omdat ik geloof dat je dan pas echt van toegevoegde waarde kan zijn. Voor jezelf en voor anderen. Als we het hierover eens zijn, hoef je nu alleen nog even uit te zoeken wat het dan precies is waar jij zo goed in bent en wat je zo leuk vindt. Dat is helaas niet het makkelijkste stuk, maar ik help je.

Of nou ja, ik niet, Simon Sinek helpt je. Simon Sinek zeg je? Simon Sinek zeg ik je ja. Het geeft niet als je nog nooit van deze man gehoord hebt, maar dan heb je wel een paar jaar onder een steen gelegen. Simon Sinek is namelijk de oppergoeroe in het land van de goeroes en hij zegt dit:

Every person knows What they do. – Your job title, function, the products you sell or services you offer.
Some people know How they do it.  – The actions you take that set you apart from others.
Few people know Why they do it.  The purpose, cause or belief that inspires you.”

De meeste mensen denken kortom van buiten naar binnen, van concreet naar abstract. Van wat ze doen, via hoe ze het doen, naar waarom.

Volgens Sinek kun je beter precies andersom denken, namelijk van binnen naar buiten, en op basis hiervan ontwikkelde hij een super simpel model: de Golden Circle. En de Golden Circle kun je gebruiken om voor jezelf uit te zoeken wat jij nou echt leuk vindt om te doen en hoe je daar je werk van kunt maken.

De Golden Circle van Simon Sinek

De Golden Circle doe je zo

Het idee achter de Golden Circle is dat je met de ‘waarom’ vraag start, en van daaruit naar buiten werkt. Dus begin nou eens met bedenken waar jij blij van wordt, waar jij ’s morgens je bed voor uit komt. Waar geloof jij in? En hoe zou dat van toegevoegde waarde kunnen zijn voor anderen?

Dit is jouw ‘Why’ en de basis van alles wat je doet. Of dat zou het kunnen zijn. Het is niet perse makkelijk om een antwoord te vinden op deze vragen, maar probeer het nou gewoon eens. En denk alleen aan waar je blij van wordt en waar je in gelooft en ga niet meteen lopen roepen dat je daar werk-technisch vast niks mee kan. Want dat denk jij maar.

Daarna kun je gaan kijken naar het ‘hoe’: hoe kan jij actie ondernemen om te gaan handelen volgens je ‘waarom’? En minstens zo belangrijk, hoe ga jij je hierin onderscheiden van anderen? De truc is hier om groot te denken maar vooral klein te beginnen. Wat kun je vandaag al doen? Nou? Zeg dan! Je moet namelijk als de sodemieter beginnen, voordat het bij mooie ideeën blijft en dat kan gewoon met kleine simpele stappen. Heel veel van deze kleine stappen zijn bij elkaar opgeteld namelijk best een enorme afstand.

Ok, als je dit allemaal scherp hebt, pas dán is het tijd om te gaan kijken naar wat je kan doen dat aansluit op je waarom en je hoe. Wat is het (gewenste) resultaat van wat je doet? Oftewel, welke baan, wat voor soort werk zou passen bij waar jij blij van wordt en wat wil je dat het je oplevert?

Nu ben jij. Wat is jouw Why?

Kijk trouwens ook even hier voor heel veel achtergrond informatie en kekke quootjes van Simon Sinek.

 

 

Meer lezen