Home Ik coach studenten Coaching is stom. Coaching is top.
Coaching is stom. Coaching is top.

Coaching is stom. Coaching is top.

written by marloes. 18 juni 2017

Coaching is stom

Afgelopen donderdag zou een zware dag worden. Ik moest namelijk van ’s morgens vroeg tot ’s middags laat (ja) luisteren naar de coaching assessments van mijn studenten. De studenten sluiten hiermee de opleiding Ondernemen af. Tijdens dit coaching assessment presenteren ze de ontwikkeling die ze in de afgelopen twee jaar doormaakten tot professional of ondernemer. Ik generaliseer nu even maar studenten van commerciële opleidingen vinden coaching vaak stom. Want een beetje vaag, zweverig en niet zo nuttig. Maar ze krijgen voor hun assessment wel een cijfer, en dat is niet stom en ook niet vaag.

De coaching assessments

Dus hadden ze allemaal braaf een presentatie voorbereid waarin ze beschreven aan welke punten ze hadden gewerkt om zich te ontwikkelen tot ondernemer en welke rol coaching hierin had gespeeld. Ook vertelden ze over hun concrete toekomstplannen met betrekking tot ondernemen. Ondertussen zaten mijn collega en ik als Gordon en Angela Groothuizen bij X-factor te jureren. Ik was Gordon.

Aan het einde van de dag was ik blij verrast, het was helemaal geen zware dag geworden. De presentaties waren namelijk stuk voor stuk boeiend om naar te luisteren. Maar echt. Bijna alle studenten waren inmiddels gestart met hun eigen onderneming of stonden ze op het punt hiermee te beginnen. Een enkeling had besloten door te studeren of eerst een aantal jaar ervaring op te doen in dienst van een bedrijf. Maar allemaal hebben ze zich de afgelopen twee jaar ontwikkeld van studenten tot professionals die weten wat ze willen. Daarbij konden ze haarfijn uitleggen op welke punten ze zich hadden moeten ontwikkelen en hoe ze dat hadden aangepakt.

Coaching is top!

Ze hadden netwerk borrels en marketing congressen bezocht of advies gevraagd bij ondernemers uit hun eigen netwerk. Ook hadden ze talloze keren docenten gestalkt met vragen die ze hadden of problemen waar zij tegenaan liepen. Ze vonden coaching misschien stom, of onnodig, maar hadden niet door dat ze ondertussen hun eigen coaches hadden gevonden om hen te helpen bij hun ontwikkeling. Vaders en moeders, bekende ondernemers, klasgenoten en docenten. Waardoor ze vol vertrouwen en met genoeg bagage de opleiding verlaten om aan het grote mensen leven te beginnen. Daar is niks vaags, zweverigs of stoms aan!

 

 

Meer lezen