Home Me myself and I Update #3: Wat te doen tegen omgekeerde heimwee
Update #3: Wat te doen tegen omgekeerde heimwee

Update #3: Wat te doen tegen omgekeerde heimwee

written by marloes. 1 juni 2017

Op het moment dat ik dit stukje schrijf zit ik met m’n blije gezicht op Ibiza. Met allemaal fijne mensen in een geweldig huis, een zwembad met ananas bomen eromheen (bomen die eruit zien als ananassen hè, geen bomen waar ananassen aan groeien) en een grote buitenkeuken. Er zijn ontelbaar veel kleine baaitjes en strandjes en allemaal zijn ze even mooi. Fernweh alert.

Bij elke strandclub hebben ze lekkere bedjes en rent de bediening om je drankjes en de beste clubsandwiches/verse visjes/salades bij je te brengen. En mojitos. We zijn kortom voor tien dagen in de Spaanse hemel beland. Dat af en toe één van onze peuters door ons geluk heen gilt mag de pret niet drukken. Fernweh alert.

Zoals je na het lezen van bovenstaand stukje misschien al wel vermoedde streef ik geen carrière als reislogger na (maar check voor tips vooral dit boekje). En aangezien ik nogal een gewoontedier ben en liefst elk jaar een paar dezelfde plekken bezoek, zou dat sowieso niet werken. Maar dat is ook niet waar deze blogpost over gaat.

Ik wil niet naar huis

Nee, het gaat om het volgende: altijd als ik op zo’n fijne plek op vakantie ben, zijn de eerste dagen perfect. Lang leve de lol, wat hebben we nog lekker lang te gaan hè jongens?! Maar precies halverwege besef ik dat we al op de helft van de vakantie zijn en dat we vanaf morgen minder dagen te gaan hebben dan we achter ons hebben. Het grote aftellen begint.

En vanaf nog maar drie dagen kan ik ronduit depressief worden van het idee dat ik alweer bijna naar huis moet. Waardoor de tweede helft van de vakantie toch net een beetje minder leuk is dan de eerste helft. Ik heb last van omgekeerde heimwee, ik wil niet naar huis. Ik wil niet dat de tijd zo snel voorbij vliegt en ik wil niet terug naar het normale leven thuis.

Fernweh

De Duitsers hebben een serieus woord voor mijn omgekeerde heimwee: fernweh. Eigenlijk is dit gewoon het Duitse woord voor wanderlust, het Engelse woord voor reislust (snap je). Maar je kan fernweh ook gebruiken om te zeggen dat je niet naar huis wilt. Dat heb ik dus. Standaard. Op vakantie. Op zich een goed teken en helemaal niet erg, als het zich zou beperken tot de dag van vertrek. Niet als je fernweh al halverwege je vakantie begint, zoals bij mij. Want dan ben je gewoon een idioot.

Anti Fernweh tips voor beginners

Tijd om op zoek te gaan naar trucs om mijn fernweh te beperken tot de laatste uren van mijn vakantie:

  1. Zorg dat je TE ALLEN TIJDE een nieuwe vakantie in het vooruitzicht hebt. Dit vooruitzicht maakt het einde van deze vakantie enigszins draaglijk. In mijn geval het liefst naar dezelfde plek met dezelfde mensen. Ik weet ook heus wel dat dat niet cool is. Nou en.
  2. Koop zoveel mogelijk souvenirs waar je dan thuis nog lekker van kan genieten. Magneetjes, vingerhoedjes, asbakken, flesopeners, aanstekers en shotglaasjes met I love Ibiza erop. Nee, even serieus. Ibiza is het shop walhalla der vakantie oorden. Jurkjes, armbandjes, hoeden, slippers, strandtassen. Dus shop. Till you drop. And kill the fernweh.
  3. Maak foto’s, een Ibiza playlist, hou een vakantiedagboek bij. Keep the memories alive!
  4. Als je met een groep op vakantie bent, plan dan nog voordat je naar huis gaat een reünie inclusief foto’s kijken. Het idee dat je na zoveel dagen samen straks ineens weer zonder elkaar moet, is om te janken. Het maakt de fernweh nog veel erger. Weten dat je elkaar snel weer ziet is beter.
  5. Doe even niet zo moeilijk. Aha, lifehack 3 dus!

 

 

Meer lezen