Home Ik coach studenten Je moet doen wat je leuk vindt
Je moet doen wat je leuk vindt

Je moet doen wat je leuk vindt

written by marloes. 25 mei 2017

Tegenover me zit een student, ik noem hem even Gerard. Hij heeft een beetje weinig studiepunten gehaald en als hij zo doorgaat moet hij aan het einde van het jaar stoppen met zijn opleiding. Hij is naar mij gestuurd om te praten over zijn studiekeuze en zijn motivatieprobleem.

Het is nogal makkelijk om een motivatieprobleem als luiheid op te vatten. Zal soms best waar zijn. Maar ik denk dat niemand voor zijn lol start aan een opleiding om vervolgens helemaal niks uit te voeren en zonder diploma het pand te verlaten.

Als ik doorvraag (“Zeg Gerard, vind jij je studie eigenlijk een beetje leuk?”) blijkt dat Gerard er geen reet aan vindt, die studie van hem. Maar hiervoor gekozen heeft omdat het een verstandige keuze was. Volgens z’n moeder ook nog eens. Een opleiding waarmee hij later vast een prima baan met een goed salaris gaat vinden. Een lekker extrinsiek gemotiveerde studiekeuze dus.

Ik snap Gerard wel. Met die insteek maakte ik best wel wat jaren geleden mijn keuze voor de afstudeerrichting sociale en organisatie psychologie; daar zullen wel de meeste banen in te vinden zijn. Er waren meerdere richtingen die me stiekem veel interessanter leken, maar ik moest en zou een verstandige studiekeuze maken. Klinische psychologie, over alle psychische stoornissen, vond ik by far de meest interessante richting, maar dan moest je na je master nog zo lang doorstuderen. Geen zin in.

What was I thinking? Gelukkig ben ik inmiddels oud en wijs genoeg om Gerard van beter advies te voorzien dan mezelf toen:

Vind uit wat je leuk vindt

Zoek uit wat je écht leuk vindt en waar je goed in bent (Netflix marathons houden telt niet) en wat je daarmee kunt. En niet gaan lopen roepen dat je het niet weet, of dat je nergens goed in bent, of dat waar jij goed in bent precies iets is waar je carriere-technisch niks aan hebt. Ga eerst maar eens serieus kijken. Ik coachte jarenlang een hockeyteam en kwam er zo achter dat ik dat dus heel leuk vind, jonge mensen coachen. Daar wilde ik best m’n werk van maken.

Uitzoeken wat je echt leuk vindt is niet makkelijk. Maar deze blogpost (geïnspireerd op Simon Sinek) die ik erover schreef kan helpen.

Denk even niet in onmogelijkheden

Denk niet dat dingen toch niet gaan lukken, dat er vast toch geen werk te vinden is in de richting die jij juist leuk vindt. Want dat weet jij helemaal niet, dat is slechts een aanname die je doet.

Als je het nog niet gevonden hebt, zoek dan nog even door

Precies dat. Als werken vooral voelt als werken, als een manier om geld te verdienen om in de tijd die je over hebt leuke dingen te kunnen doen, zit je nog niet goed. Dat is namelijk best zonde van je tijd. Tenzij jij het wel best vindt om elke dag de minuten af te tellen tot het vijf uur is en je weer lekker naar huis mag. Dan moet je dat natuurlijk gewoon blijven doen.

Baseer je studiekeuze en daarna je beroepskeuze op deze tips en doe tot slot ook vooral nog aan deze lifehack, dan komt t wel goed.

 

 

Meer lezen